Kryddknäckebröd

25g jäst

50g smör

5dl mjölk

1tsk salt

2tsk socker

1-2tsk malen anis & fänkål

8dl grahamsmjöl

4dl vetemjöl

Smält fettet, tillsätt mjölken, ljumma till 37 grader.

Häll över jästen & rör tills den löst upp sej.

Tillsätt salt, socker & kryddor.

Arbeta in grahamsmjölet och så mycket av vetemjölet att degen känns smidig.

Jäs 30min.

Arbeta ihop degen i bunken, knåda in resten av mjölet.

Dela i 3 lika stora bitar, kavla till tunna plattor, 30*40cm.

Sporra ut rutor ca 8*5cm, nagga med gaffel.

Pensla med mjölk & vänd i grahamsmjöl.

Grädda ca 4min i 250grader.

Kallna på galler

Jag har aldrig orkat gjort 3 lika stora delar och sporrat rutor utan har bara kavlat ut, så runt som det har gått. Alltså har det blivit lite olika storlek & väldigt varierad form…

Har även behövt haft dem längre i ugnen. Har haft de i ugnen 4min, sen när alla är klara har jag lagt alla som känts för mjuka ett tag till.

Lämna en kommentar

femton − åtta =