Kokostoscakaka

200 g smör

4 st ägg

5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

1 dl kakao

3 dl vetemjöl

Glasyr:

1 frp à 200 g kokosflingor

1 dl ljus sirap

2 dl strösocker

1,5 dl grädde

75 g smör

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200°C.

Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25×35 cm med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao.

Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.

Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter.

Gör under tiden kokostoscaglasyren.

Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.

Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Den här blev kanongod!! Jag tror dock att den behöver vara inne lite längre i ugnen första gången eller svalna något för att ha inte kokoset ska sjunka rätt igenom, vilket det gjorde för mej… 🙂

Lämna en kommentar

2 × 5 =