Köttgryta

Jag gjorde halva för att testa, det blev toppen! Lika bra att köra storsats nästa gång & frysa in 😉
2 kg högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 färska jalapeno
2 tsk salt
3 msk olivolja
2 msk chilipulver
1 msk spiskummin
2 fpk krossade tomater
3 msk färskpressad lime
6 dl grädde
2 torkade chilifrukter (hade ingen hemma, det blev lite blaskigt i smaken)
2 pkt bacon
0,5 tsk socker (hoppade över, gick bra det med)
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
800 g creme fraiche (jag hade i istället för på sidan om)
800 g riven cheddarost (strödde lite över, men den här mängden behövs INTE hemma hos oss…)

1. Skär köttet i bitar.
2. Hacka lök, vitlök och den urkärnade jalapenon.
3. Salta och bryn köttet i omgångar med smör. Lägg över i en stor gryta.
4. Fräs löken ett par min. Tillsätt vitlök och jalapeno och fräs ytterligare ett par min. Tillsätt de torkade kryddorna och fräs under omrörning tills det börjar dofta gott.
5. Lägg över blandningen i köttgrytan. Stek ur pannan med lite vatten så att allt kommer med. Tillsätt tomater, lime, grädde och de torkade chilifrukterna. Låt köttet sjuda mellan 2 – 5 timmar tills köttet är riktigt mört.
6. Strimla baconet och knaperstek det. Tillsätt det mot slutet av koktiden.
7. Smaka av med salt, peppar och ev socker.
8. Servera med creme fraiche och riven cheddar ost.

Har man tid så låt det småkoka i 5 timmar. Detta är SUPERGOTT.

Det var verkligen bra! Men jag vill nog byta ut grädden mot creme fraiche, det blev lite för såsigt.

Lämna en kommentar

3 × fyra =