Chokladfudge

Bästa julgodiset enligt mej! Dock inte enligt mannen 😉

 

 

5 dl mjölk, 3 %
8 dl strösocker
1 ½ dl kakao
½ tsk salt
50 g Smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull.

Rör så att det blir väl blandat. Koka upp och låt koka kraftigt ca 25 min.

Dra då och då med en trägaffel mot kant och botten.

Prova om fudgen är färdig genom att mäta temperaturen på smeten eller häll några droppar smet i kallt vatten. Fudgen är klar när temperaturen är 125° eller dropparna kan formas till en kula.

Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något.

Häll upp den i en smord form, eller klä med bakplåtspapper, det fastnar aldrig! Ca 20×20 cm.

Låt stelna. Skär i bitar och förvara i kylskåp.

Lämna en kommentar

tio − 7 =