Vörtbröd

De här vörtbröden blev bra, ev behövs lite mer kryddor. Jag brukar annars ha en förmåga att få just vört alldeles för torra & hårda…

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19-20 dl rågsikt

Smula jästen.

Smält smöret.

Tillsätt julmust och porter och värm till 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.

Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda.

Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.

Jäs degen övertäckt i ca 45 min.

Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.

Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min i 175 grader.

Låt svalna på galler.

Lämna en kommentar

nio − 6 =