Falafel

Riktigt goda är de här falaflarna(?) Dock lite jobbigt att göra, det tog en stund men det var det värt!

1 pkt torkade kikärtor
6-7 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk cayennepeppar
1 gul lök
1 stort knippe bladpersilja
1 dl ströbröd
½ dl yoghurt
2 tsk salt

Lägg kikärtorna i blöt över natten. Häll av vattnet och skölj ordentligt. Plocka bort fula och gröna ärtor.

Nu bör du ha 2 liter blötlagda kikärtor.

Genom att mixa kikärtorna till lite olika konsistens så kommer falafeln att binda ihop bättre.

Börja därför med att mixa några deciliter tilsammans med yoghurten till en ganska slät massa. Mixa resten i omgångar till en grynig konsistens.

Skölj och rensa bladpersiljan.

Skala och dela löken. Mixa tillsammans med vitlöken.

Rör ner ströbröd och kryddor i kikärtssmeten.

Konsistensen ska nu vara så att degen nästan inte binder samman. Behövs mer vätska så kan man hälla på lite yoghurt. Vill du ha en fastare deg så kan du använda mer ströbröd.

Fyll en stor, djup stekpanna med drygt en cm. olja. Rapsolja eller majsolja går bra. Värm oljan, men inte för mycket. Falafeln skall genomstekas innan den blir för mörk på ytan.

Forma små biffar med händerna. Små biffar håller i hop bättre än stora.

Fritera en biff till ytan är mörkt brun och smaka av. Justera eventuellt kryddning och konsistens innan du fortsätter.

MUMSFILIBABA!

Lämna en kommentar

arton + elva =