Så var det dags för glöggen igen!
Jag satte glöggen 12 Oktober, hade tänkt göra det en eller ett par veckor tidigare men det fanns ingen svagdricka 🙁
Som tur var så beställde en butik stora flaskor åt mej (inte bara mej men det var jag som sa till – så nu finns det många till alla andra som vill göra egen glögg ;))
Jag gjorde 2 olika smaker i år, för att testa och för att jag ville ändå göra dubbelsats eftersom det alltid går åt och jag blir lite snål med att ge bort en flaska här och där! Det är ju det som är meningen – att glöggen ska vara en av mina gåbort-presenter i december 🙂
Orginalet är Dunderglögg men jag har ändrat om lite!
Jag har provat gjort olika från år till år 🙂 Här finns orginalet, 2012, 2013
Det här är grunden till EN omgång:
5l svagdricka
5 skivade potatisar
1 pkt färsk jäst
250g russin
Så här kryddade jag den ena:
1kg strösocker
1kg Farinsocker
2 påsar hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära, ca 15cm
Så här kryddade jag den andra:
2kg strösocker
10 kanelstänger
1 påse kardemummakärnor
4 vaniljstänger i cm stora bitar
Lägg potatisskivorna på botten av en 10l hink.
Lös jästen i lite svagdricka.
Häll över resterande svagdricka i hinken.
Låt stå någon minut.
Blanda i kryddor, socker, russin & den utblandade jästen.
Rör om.
Täck med plastfolie som du pickar några hål i.
Låt stå i rumstemperatur i 4-6v.
Sila & häll upp på flaskor!